Institutt for finans

Instituttet har hovedfokus på bedrifters finansielle beslutninger, med vekt på ulike aspekter av eierstruktur og bedriftenes verdiskaping. Instituttets medarbeidere studerer også verdsetting av finansielle instrumenter og banknæringen, både i Norge og internasjonalt.

Instituttets mål er å bidra til å utvikle fagområdet finansiell økonomi gjennom høykvalitets akademiske studieprogrammer på alle nivåer, samt gjennom forskning som bidrar både i det vitenskapelige så vel som det profesjonelle området av finans.

Instituttet har en sterk internasjonal orientering, og hadde i 2013 medarbeidere fra 12 nasjoner. Den internasjonale profilen gjenspeiler seg også i vitenskapelig publisering og undervisning. All undervisning foregår på engelsk, fra spesialiseringen i masterstudiet i finans til forelesningene i doktorgradsprogrammet.

Instituttet arrangerer hvert år mellom 30 og 35 forskningsseminar der noen av verdens fremste forskere innenfor finansiell økonomi presenterer sin forskning. Instituttets forskning presenteres tilsvarende på vitenskapelige konferanser i utlandet og i forskningsseminar etter invitasjon fra andre ledende institusjoner. Instituttet har en bevisst strategi på fortrinnsvis å publisere i de fremste internasjonale vitenskapelige tidsskriftene.

Professor og instituttleder Richard Priestley mottok BIs forskningspris for 2013. Han ble tildelt prisen for finansforskning av høy internasjonal klasse, og for sine bidrag til å videreutvikle fagmiljøet ved instituttet.

Instituttet byttet navn fra Institutt for Finansiell Økonomi til Institutt for Finans med virkning fra 1. januar 2014.

Ansatte ved instituttet

Graf med fordeling av ansatte

Faglige Årsverk

Graf over faglige årsverk

To forskningssentre er knyttet til instituttet

  • Senter for eierforskning (Leder: Øyvind Bøhren)
  • Senter for forskning på Asset Pricing (Leder: Paul Ehling)

Ett Gaveprofessorat er knyttet til instituttet

  • DnB NOR Professorat i Financial Asset Management (Bruno Gerard)