Instituttleder Espen R. Moen
Institutt for Samfunnsøkonomi bidrar til forskningsbasert undervisning og kunnskapsutvikling i samfunnsøkonomiske disipliner og i metode på alle nivåer.
Instituttet arbeider med tema knyttet til arbeidsmarkedsøkonomi, internasjonal makroøkonomi, næringsøkonomi og konkurransepolitikk, penge- og finanspolitikk, miljø- og energiøkonomi, politisk økonomi, matematikk, statistikk og økonometri.
Instituttets medarbeidere publiserer mye av sin forskning i ledende internasjonale fagtidsskrifter. Hele 59 % av antatte artikler i 2015 ble publisert på nivå 2, det høyeste nivået ifølge det nasjonale fagrådet for Samfunnsøkonomi.
Instituttet legger stor vekt på forskningsseminar. Dette gjennomføres jevnlig hver uke i semesteret, der flere av verdens ledende forskere innenfor instituttets fagfelter presenterer nye forskningsarbeid. Professorene Ed Glaeser (Harvard) , Gerard Padro i Miquel (LSE) og Steven Ongena (University of Zurich) var noen av de mange som gjestet instituttet i 2015.
Instituttet huser fire forskningssentre:
- Senter for Anvendt Makro- og Petroleumsøkonomi, CAMP, ledet av Professor Hilde C. Bjørnland Senteret har bl.a. arrangert PhD-kurs, 4 konferanser med internasjonale ledende akademikere og produsert 12 Working papers i 2015. I tillegg var Hilde C. Bjørnland programansvarlig og CAMP-vertskap for “The 23rd Symposium of the Society for Nonlinear Dynamics and Econometrics» (SNDE 2015). Senteret fikk i 2015 fornyet avtale om finansiering fra Statoil for fem nye år.
- Senter for Monetær økonomi, CME, ledet av Professor Tommy Sveen CME organiserer seminarer med fokus på pengepolitikk og makroøkonomi. Hvert år presenterer senteret en rapport om gjennomføringen av pengepolitikken, på oppdrag fra Finansdepartementet. Professor Tommy Sveen overtok som leder av senteret etter Arne Jon Isachsen sommeren 2015.
- Senter for Forskning i økonomi og ledelse, CREAM, ledet av Professor Christian Riis Senterets virksomhet er konsentrert rundt to hovedområder: «Konkurransepolitikk i dynamiske markeder» finansiert av Konkurransetilsynet, og utvikling av et metodisk apparat for «mernytte-analyser» i samferdselssektoren. Tilknyttede faglige er Tom-Reiel Heggedal, Espen R. Moen og Christian Riis.
- Senter for Eksperimentelle studier og forskning, CESAR, ledet av Professor Leif Helland: BI og CESAR var én av to økonomimiljøer i Norge som fikk tildelt Toppforskmidler (Toppforsk 2016 – 2020), med en total ramme på 22 mill. Prosjektet og midlene er lagt under CESAR og skal benyttes til forskning på årsakene til ineffektivitet i forhandlinger: teoretisk og eksperimentelt.
Personer og prestasjoner:
- Instituttet har rekruttert flere dyktige faglige dette året. Professor Fabio Canova ble i 2015 kallet. Han kom fra European University Institute og er en anerkjent europeisk makroøkonom. Instituttet var også glad for å kunne ønske Førsteamanuensis Gisle James Natvik og Alfonso Irarrazabal velkommen, begge kom fra Norges Bank. Kristin Grigson ble ansatt som administrasjonskonsulent i august.
- Førstelektor Robert Hansen vant instituttets interne pris som årets foreleser.
- Drago Bergholt og Hans-Martin Straume disputerte for sine doktorgrader i 2015.
- Benny Geys ble utnevnt til professor høsten 2015 i en alder av 37 år.
- Førsteamanuensis Pål Lauritzen har ledet en gruppe som har gitt en innstilling til BIs ledelse om hvordan BI skal forhold seg til Big Data.
- Professor Hilde C Bjørnland sitter i finanspolitisk råd i Sverige og er medlem i et nytt offentlig utvalg i Norge som skal se på aksjeandelen i oljefondet.
Professor Espen R. Moen kom tilbake fra Universitet i Oslo og tok over som instituttleder etter Erling Steigum i september 2015.