Organisasjon og ansatte

Ved utgangen av 2014 hadde BI totalt 812 ansatte. Totaltallene fordelte seg på 416 administrativt ansatte og 396 faglig ansatte.

Handelshøyskolen BI hadde ved utgangen av 2014 733,9 årsverk, en endring på 6 årsverk fra 2013. Antall faglige årsverk er 331,2 ved utgangen av 2014. Av disse hadde 28 % internasjonal bakgrunn. Antallet professorer i 2014 var 111. Antall årsverk i administrasjonen har økt med 8,6 til 402,7. I tillegg var omlag 437 timeforelesere tilknyttet BI i 2014.

BIs arbeidsmiljøundersøkelse i 2014 viser at BIs medarbeidere opplever sterk tilhørighet til organisasjonen, er motiverte og nyter stor selvstendighet i jobben. Undersøkelsen viser også at BIs yrkesrelaterte helserisiko fortsatt er knyttet til psykososiale forhold som samspill, konflikthåndtering, mestring og stress. Samtlige ledere gjennomgikk i 2014 opplæring i BIs nye rutiner for konflikthåndtering, og det er satt fokus på å bedre organisatorisk samspill gjennom blant annet flere «Jobb smartere» prosjekter. I 2014 har det kontinuerlige forbedringsarbeidet fokusert på prosesser knyttet til håndtering av klagesaker og kursbeskrivelsesprosessen. I tillegg håndterer organisasjonen flere store digitaliseringsprosjekter som skal bedre studentenes opplevelse av den studieadministrative støtten, samt effektivisere administrative rutiner.

BI inngikk i 2014 en landsdekkende samarbeidsavtale med Stamina bedriftshelsetjeneste som supplement til avtalen med Psykologbistand. BI tilbyr også trening for ansatte i Nydalen to ganger per uke. Helsetilbudet til de ansatte har som hovedfokus å forebygge arbeidsrelaterte helseproblemer og sykefravær. Sykefraværet ved BI sank fra 2,64 % i 2013 til 2,41 % i 2014. Det er ikke registrert yrkesskader i 2014.

BI har i 2014 gjort omfattende endringer i beredskapsplanverk og gjennomført opplæring av samtlige ledere i organisasjonen. I tillegg er det etablert førstehjelpsteam, alarmtelefon og det er gjennomført kriseøvelser ved alle BIs studiesteder.

BIs plan for mangfold og likeverd stadfester at alle ansatte skal ha samme rettigheter, plikter og muligheter uavhengig av kjønn, alder og nasjonal/etnisk opprinnelse. BIs likestillingsarbeid har hatt særskilt fokus på å øke kvinneandelen blant professorer, direktører, i ledelse og i styrende organer. Kvinner utgjør i dag 25 % av toppledelsen, 42 % av instituttlederne/deaner, og 58 % av direktørene på BI. I BIs Styre er kvinneandelen på 50 %, mens den utgjør 36 % i Kollegiet. Kvinneandelen blant professorer er i dag 20 %. Ved utgangen av 2014 utgjorde kvinner 28 % av faglige årsverk på BI. Andelen menn i administrative stillinger er 33 %.

BI forplikter seg gjennom IA-avtalen og BIs seniorpolitikk til å jobbe aktivt for å stimulere medarbeidere til å stå i stilling til oppnådd aldersgrense. I 2014 besluttet BI å harmonisere den administrative og faglige aldersgrensen til 70 år. BI forbedret i 2014 rutiner for oppfølging og avslutning for senior arbeidstakere. I tillegg ble det tilrettelagt for at professor emeritus skal kunne fortsette sin faglige aktivitet.

BI rekrutterer i økende grad internasjonale medarbeidere og har i 2014 hatt fokus på å tilrettelegge for gode introduksjonsprosesser og et inkluderende arbeidsmiljø for internasjonale medarbeidere.

BI Drammen ble i 2014 avviklet som eget studiested og flere ansatte valgte å fortsette ved BI i Nydalen. De som valgte sluttavtaler, fikk karriererådgivning og profesjonell bistand i jobbsøkeprosessen.

Ved siden av hovedkontoret BI Oslo i Nydalen, har BI regionale studiesteder i Bergen, Trondheim og Stavanger. BI Drammen ble avviklet sommeren 2014, og BI Kristiansand tok fatt på sitt siste driftsår studieåret 2014/2015. BI har også et tilstedeværende samarbeid med Fudan University i Shanghai, Kina.

BIs virksomhet forurenser ikke det ytre miljøet.

Se også Organisasjonsbeskrivelse