Forskning

I løpet av 2014 ble det startet opp ti nye eksternfinansierte forskningsprosjekter ved BI. Det totale omfanget på ekstern finansiert forskning var på rundt 35 millioner, fordelt på nærmere 100 pågående prosjekter. Av nye prosjekter er Forskningsrådenes historie og CCGRs Inflow prosjekt de største, med totale bevilgningsrammer i overkant av 7 millioner.

164 av BIs faglige medarbeidere har i 2014 publisert 208 artikler i internasjonale og nasjonale tidsskrift med fagfellevurdering, 12 vitenskapelige monografier og 59 kapitler i vitenskapelige antologier.

Med dette oppnådde BI 271,9 publiseringspoeng i henhold til Universitets- og høyskolerådets modell for måling av vitenskapelig produksjon. Dette representerer en økning på 50,6 % fra 2013.



77,8 % av publikasjonene var på nivå 1 og 22,2 % på nivå 2. Tilsvarende fordeling i 2013 var 82 % og 18 %.

44 faglige medarbeidere har publisert til sammen 88 vitenskapelige arbeider (artikler og kapitler) i samforfatterskap med personer ved utenlandske universiteter.

Det ble gjennomført 13 disputaser i 2014 fordelt innenfor alle BIs seks spesialiseringsretninger. To av disputasene var nærings-PHD. 12 nye stipendiater startet opp doktorgradsløpet sitt i løpet av året, hvorav halvparten på BI-stipend og halvparten eksternfinansierte. Seks av disse hadde utenlandsk bakgrunn.

Totalt antall doktorgradsstipendiater pr 31.12.14 var 73.
Av disse var 41 fra andre land enn Norge.

BIs Visiting Program inkluderte 12 akademikere, i hovedsak fra USA, Spania og Canada, men også fra Nederland og Tyskland, og 2/3 av dem besøkte institutt for finans og institutt for strategi og logistikk.

Utmerkelser, priser og deltagelse i utvalg:

  • The International Alliance for Women (TIAW) i USA til Professor Morten Huse for sitt lengre forskningsarbeid, med stor betydning for likestilling og styrking av kvinners rettigheter.
  • Æresdoktor ved Handelshögskolan i Stockholm til Professor Håkan Håkansson for sin forskning på livet bak markedsøkonomiens fasade.
  • Alfred D. Chandler Jr International Visiting Scholar ved Harvard Business School til Rolv Petter Amdam.
  • Professor Atle Midttun medlem i Klima- og miljøministerens klimaråd.
  • Professor Hilde Bjørnland medlem i Regjeringens ekspertutvalg om bruken av oljeinntekter.

Styret vedtok i september opphavsrettsreglement for Handelshøyskolen BI. Reglementet regulerer BIs tilgangs- og bruksrett til (råderett over) åndsverk mv. som frembringes for BI av BIs arbeids- og oppdragstakere. Styret ba samtidig administrasjonen om å utarbeide retningslinjer med eksempler til reglementet.

BIs åtte institutter